De soeka van Chanah

Met enkele uren noeste arbeid hebben Ron en Andy vandaag een prachtige soeka neergezet in de tuin. Het weerbericht belooft niet veel goeds maar we hopen er toch met z’n allen morgen van te kunnen genieten met z’n allen.

 

Andy en Ron hebben zich daarbij netjes aan de regels gehouden, Er hangt geen dak, afdak of boom boven en het bouwsel overtreft gemakkelijk het  minimum oppervlak van 70 x 70 cm. De soeka heeft twee volledige wanden, zelfs drie en nog een smallere voorwand. We zullen morgen zien of de soeka stevig staat in een normale wind.

 

Marjolein en Noam zijn alvast even in de toegangsopening gaan staan waarbij Noam toch wel enigszins verwonderd om zich heen keek!

 

 

 

 

Bovenop de soeka ligt schach, zowel uit de tuin van Ron en Britta, als uit de onze. Het woord ‘soeka’ is afgeleid van het woord schach, d.w.z., de schach – de dakbedekking – is de hoofdzaak van de soeka. Het moet bestaan uit materiaal dat uit de grond groeit – d.w.z. takken of bladeren (maar geen metaal of voedsel of kleden). Onafgewekte planken mogen niet breder zijn dan 38 cm. Het materiaal mag niet meer vastzitten aan de grond, dus je kunt geen takken gebruiken die nog aan de boom zitten.

Je kunt duidelijk zien dat het dak voldoende dekking geeft, zodat de soeka overdag meer schaduw dan zon geeft, maar hij is ook voldoende open opdat we er ’s nachts de sterren doorheen zullen kunnen zien.

Nogmaals Ron en Andy: mooi werk!

 

 

 

 

 

 

We hoeven er géén veertig jaar mee in de woestjn te leven gelukkig maar het eindresultaat mag er zijn. Morgen nog wat versieringen toevoegen en Chanah is klaar voor Soekot. Alvast Hag Sameach aan alle leden.

60Shares