Recept voor Rode-linzensoep

Op verzoek het recept van de rode-linzensoep die Marjolein serveerde tijdens de Soekotviering van Chanah op 23 september 2018

Nodig:

rode linzen (tegenwoordig ook te koop bij de supermarkt)

1 ui (of meerdere, sjalot kan ook)

knoflook

winterwortel

rood pepertje (zonder zaadjes), chilivlokken of lepeltje harissa uit een potje

laurierblad

(groente)bouillon (ik had gewoon een blokje gebruikt)

citroen

 

evt feta en munt voor de garnering

 

Doe de linzen in een vergiet en spoel ze af. Controleer even of er geen zaadje of steentje tussen is beland. Laat uitlekken.

Ik gebruik een pan met een dikke bodem. Fruit een gesnipperde ui (of meerdere) zachtjes aan in olijfolie, met een snufje zout. Voeg er fijn gesneden knoflook naar smaak aan toe (ik had voor de hele pan soep maar anderhalf teentje gebruikt, niet iedereen is zo ‘van de knoflook’). Schrap en was een winterwortel en snij die in dunne plakjes, voeg toe en bak mee.

Voeg het ragfijn gesneden rode pepertje toe (zonder de zaadjes, anders overstemt de hete peper de fijne smaak van de linzen). Bak mee. Je kunt ook chilivlokken gebruiken, of een lepeltje harissa (had ik dit keer gedaan).

Voeg het laurierblaadje toe en de linzen uit de zeef, en giet er dan de hete (groente)bouillon bij. Hoeveelheden? Ik giet er zoveel bouillon bij dat de linzen ruim onderstaan.

Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met deksel op de pan een minuut of twintig zachtjes sudderen. Als het goed is, zijn de linzen dan gaar. Te droog? Voeg bouillon (of water) toe en roer. Haal het laurierblaadje eruit en pureer de soep met de staafmixer. Je kunt ‘m ook zo laten, dan heb je een wat korreliger structuur.

Pers de citroen uit en voeg wat sap naar smaak toe. Ik vind het ook lekker om de schoongeboende schil van de citroen te raspen en dat samen met het sap door de soep te roeren. Maak de soep op smaak met zout en zwarte peper.

Wij serveren er meestal verkruimelde feta en fijngesneden munt bij om naar smaak toe te voegen.

0Shares