Nieuws: SMF - Just Installed!

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Administrator

Pagina's: [1]
1
Tradities en gebruiken / Rosh Hashanah
« Gepost op: september 07, 2018, 08:59:56 am »
Bron: Wikipedia

Rosj Hasjana of Rosj haSjana (Hebreeuws: ראש השנה — 'hoofd van het jaar') is het Joodse Nieuwjaar. De dag waarop Rosj Hasjana valt, heet ook Jom Hasjofar, letterlijk de 'dag van de sjofar', een instrument gemaakt van een ramshoorn. In het Nederlands weergegeven als de 'dag van de bazuin', hoewel de bazuin een ander instrument is dan de sjofar.

Beschrijving
Rosj Hasjana is ingesteld in Wajikra (Leviticus) 23:24[1] en Bemidbar (Numeri) 29:1, maar de term Rosj Hasjana wordt pas gebruikt in Jechezkel (Ezechiël) 40:1.
Het valt op de eerste twee dagen van tisjri, de eerste maand van de joodse kalender.

Dienst in de synagoge
De dienst in de synagoge op Rosj Hasjana is zeer lang, gemiddeld 4,5 uur. De synagoge is in het wit aangekleed. Voor de ark, waarin de thorarollen zijn opgeborgen, hangt een wit gordijn, de rollen zelf zijn ook omhuld door witte mantels en de chazan en anderen betrokken bij de dienst hebben een wit linnen kleed aan, gelijk aan het doodskleed dat gebruikt wordt bij een joodse begrafenis. Het wit is symbool voor de volledige overgave aan God.

Diverse gebeden op deze dienst zijn speciaal voor Rosj Hasjana. Op Rosj Hasjana en Jom Kipoer wordt in de synagogeliturgie onder andere het Avinoe Malkenoe toegevoegd, een indringend gebed om vergeving van begane fouten. De Thorateksten die gelezen worden gaan in op het ingrijpen van God in het leven van mensen, zoals de ingrepen die God deed in het leven van aartsvader Abraham.
Op beide dagen van Rosj Hasjana wordt in de synagoge honderd maal op de sjofar geblazen. Dat gebeurt in een aantal gedeeltes. De eerste dertig keer na de Thoralezing. Tijdens het moesafgebed wordt ook op de sjofar geblazen. Halverwege en aan het eind van de dienst wordt ook nog dertig keer de sjofar ten gehore gebracht. De laatste toon wordt zo lang mogelijk aangehouden, om te denken aan de komende dagen van inkeer.

Het eeuwenoude tasjliechritueel bij de joodse gemeente Beth Shoshanna in Deventer, aan de rivier de IJssel
De laatste toon van de sjofar luidt namelijk de Aseret Jemei Tesjoeva ('tien dagen van inkeer') in, een periode van inkeer (tesjoeva) tussen Rosj Hasjana en Jom Kippoer, waarin wordt verwacht dat slechte daden tegenover andere personen en God worden bijgesteld en verzoend (voor zover dit niet al is gebeurd). In die periode moet een jood dus vergiffenis vragen aan zijn of haar medemens, als hij fouten heeft begaan. Tijdens deze periode worden enkele speciale gebeden toegevoegd aan de dagelijkse gebedsdiensten. De tien dagen eindigen met Jom Kipoer (Grote Verzoendag) waarop de verzoening met God wordt voltooid. Op Jom Kippoer komt de joodse mens tegenover God te staan.

Activiteiten na de sjoel
Als symbool voor een goed jaar worden zoete dingen gegeten. Traditioneel worden stukjes appel met honing gegeten, waarbij de aanwezigen elkaar een 'shana tova oemetoeka', 'een goed en zoet jaar' (als de appel met honing) toewensen, of simpelweg shana tova ('goed jaar'). Er worden ook per post kaarten verstuurd met deze gelukswens. In verband met de dagen van inkeer zegt met daarom voor Rosj Hasjana ook vaak gemar chatima/chasima tova (dat je mag tekenen voor een goed jaar). Deze wens kan men gebruiken tot en met het einde van Jom Kipoer.
Verder is het een gebruik bij orthodoxe joden op de middag van Rosj Hasjana tasjliech uit te voeren. Men gaat hiervoor naar stromend water, met liefst levende vissen erin, en werpt hier vanuit de zakken van de kleding broodkruimels in onder het opzeggen van een gebed. Tasjliech betekent letterlijk wegwerpen en staat symbool voor het zich ontdoen van slechte dingen, zonden en slechte gedachten.

2
Fotografie / Yaakov Agam’s 'Fire and Water' skulptuur
« Gepost op: augustus 27, 2018, 05:56:15 pm »
Eens een beroemd aandachtspunt in het midden van Kikar Dizengoff (Dizengoff Plein) in Tel Aviv is dit moderne kunstwerk tijdelijk gedemonteerd en opgeslagen in afwachting van de herinrichting van het plein. Gelukkig was ik er in 2016 nog net op tijd bij om dit kleur- en vormspel bij nacht vast te leggen.

Tel Aviv, Dizengoff Circle by Mike Bing, on Flickr

Tel Aviv, Dizengoff Circle by Mike Bing, on Flickr

3
Website en forum discussie / Registratie procedure
« Gepost op: augustus 26, 2018, 08:09:22 pm »
Hier vindt u een stap-voor-stap uitleg over de registratieprocedure voor dit forum: https://chanah.nl/2018/08/26/handleiding-registreren-forum/

4
Vragen over het lidmaatschap / Re: Hoe wordt ik lid?
« Gepost op: augustus 26, 2018, 04:10:51 pm »
Door de t weg te laten.
Dank voor de oplettendheid, Thijs!

5
Wat vindt de lezer hier van?
Deze lezer wil weten of we ook een lijstje van 8 christenen die zich tot het jodendom bekeerden kunnen vinden zoals bijvoorbeeld Marilyn Monroe en Liz Taylor. ;)

6
Website en forum discussie / Social media links op de website
« Gepost op: augustus 04, 2018, 12:03:41 am »
Vandaag is de z.g. "Social media plugin" op de site (www.chanah.nl) geinstalleerd. U ziet ze onder een bericht staan als u dit met de link "lees meer" of door een klik op de titel van het bericht geopend heeft.


Voortaan kunt u met één enkele klik een artikel emailen, op Facebook, Google+, Pinterest of Twitter delen, met Whatsapp of Messenger naar iemand sturen. Ook kunt u kiezen om het bericht naar uw printer te sturen om het nog eens na te lezen of uit te delen. Op- of aanmerkingen zijn natuurlijk altijd welkom en u kunt deze eventueel hier achterlaten.

Van links naar rechts ziet u de knoppen voor Facebook, Google+, Twitter, Pinterest, Whatsapp, Messenger, Email en printer. Wij hopen dat u veel plezier van deze functies zult hebben maar laat ons weten als er iets verbeterd moet worden of niet duidelijk is!

7
Fotografie / De stad Haifa vanaf de Carmel
« Gepost op: juli 26, 2018, 04:59:20 pm »
Om maar eens een voorbeeld te plaatsen...
View from the top of mount Carmel by Mike Bing, on Flickr

8
Vragen over het lidmaatschap / Hoe word ik lid?
« Gepost op: juli 26, 2018, 01:44:49 pm »
Hoe word ik lid van de vereniging Chanah? Wat is dit voor vereniging en wat zijn de doelstellingen? Het forumbeheer zal alle vragen hier beantwoorden.

Pagina's: [1]