Nieuws: SMF - Just Installed!

Recente berichten

Pagina's: [1] 2
1
Tradities en gebruiken / Rosh Hashanah
« Laatste bericht door Administrator Gepost op september 07, 2018, 08:59:56 am »
Bron: Wikipedia

Rosj Hasjana of Rosj haSjana (Hebreeuws: ראש השנה — 'hoofd van het jaar') is het Joodse Nieuwjaar. De dag waarop Rosj Hasjana valt, heet ook Jom Hasjofar, letterlijk de 'dag van de sjofar', een instrument gemaakt van een ramshoorn. In het Nederlands weergegeven als de 'dag van de bazuin', hoewel de bazuin een ander instrument is dan de sjofar.

Beschrijving
Rosj Hasjana is ingesteld in Wajikra (Leviticus) 23:24[1] en Bemidbar (Numeri) 29:1, maar de term Rosj Hasjana wordt pas gebruikt in Jechezkel (Ezechiël) 40:1.
Het valt op de eerste twee dagen van tisjri, de eerste maand van de joodse kalender.

Dienst in de synagoge
De dienst in de synagoge op Rosj Hasjana is zeer lang, gemiddeld 4,5 uur. De synagoge is in het wit aangekleed. Voor de ark, waarin de thorarollen zijn opgeborgen, hangt een wit gordijn, de rollen zelf zijn ook omhuld door witte mantels en de chazan en anderen betrokken bij de dienst hebben een wit linnen kleed aan, gelijk aan het doodskleed dat gebruikt wordt bij een joodse begrafenis. Het wit is symbool voor de volledige overgave aan God.

Diverse gebeden op deze dienst zijn speciaal voor Rosj Hasjana. Op Rosj Hasjana en Jom Kipoer wordt in de synagogeliturgie onder andere het Avinoe Malkenoe toegevoegd, een indringend gebed om vergeving van begane fouten. De Thorateksten die gelezen worden gaan in op het ingrijpen van God in het leven van mensen, zoals de ingrepen die God deed in het leven van aartsvader Abraham.
Op beide dagen van Rosj Hasjana wordt in de synagoge honderd maal op de sjofar geblazen. Dat gebeurt in een aantal gedeeltes. De eerste dertig keer na de Thoralezing. Tijdens het moesafgebed wordt ook op de sjofar geblazen. Halverwege en aan het eind van de dienst wordt ook nog dertig keer de sjofar ten gehore gebracht. De laatste toon wordt zo lang mogelijk aangehouden, om te denken aan de komende dagen van inkeer.

Het eeuwenoude tasjliechritueel bij de joodse gemeente Beth Shoshanna in Deventer, aan de rivier de IJssel
De laatste toon van de sjofar luidt namelijk de Aseret Jemei Tesjoeva ('tien dagen van inkeer') in, een periode van inkeer (tesjoeva) tussen Rosj Hasjana en Jom Kippoer, waarin wordt verwacht dat slechte daden tegenover andere personen en God worden bijgesteld en verzoend (voor zover dit niet al is gebeurd). In die periode moet een jood dus vergiffenis vragen aan zijn of haar medemens, als hij fouten heeft begaan. Tijdens deze periode worden enkele speciale gebeden toegevoegd aan de dagelijkse gebedsdiensten. De tien dagen eindigen met Jom Kipoer (Grote Verzoendag) waarop de verzoening met God wordt voltooid. Op Jom Kippoer komt de joodse mens tegenover God te staan.

Activiteiten na de sjoel
Als symbool voor een goed jaar worden zoete dingen gegeten. Traditioneel worden stukjes appel met honing gegeten, waarbij de aanwezigen elkaar een 'shana tova oemetoeka', 'een goed en zoet jaar' (als de appel met honing) toewensen, of simpelweg shana tova ('goed jaar'). Er worden ook per post kaarten verstuurd met deze gelukswens. In verband met de dagen van inkeer zegt met daarom voor Rosj Hasjana ook vaak gemar chatima/chasima tova (dat je mag tekenen voor een goed jaar). Deze wens kan men gebruiken tot en met het einde van Jom Kipoer.
Verder is het een gebruik bij orthodoxe joden op de middag van Rosj Hasjana tasjliech uit te voeren. Men gaat hiervoor naar stromend water, met liefst levende vissen erin, en werpt hier vanuit de zakken van de kleding broodkruimels in onder het opzeggen van een gebed. Tasjliech betekent letterlijk wegwerpen en staat symbool voor het zich ontdoen van slechte dingen, zonden en slechte gedachten.
2
Fotografie / De Alkmaarse synagoge
« Laatste bericht door Mike Bing Gepost op september 01, 2018, 03:06:18 pm »
Een prachtig gerestaureerd gebouw wat gelukkig een aantal jaar geleden weer in gebruik is genomen. Het gebouw en de activiteiten erin worden beheerd door de Stichting Alkmaarse Synagoge (SAS).

Alkmaar synagoge outside view with the former rabbi's house by Mike Bing, on Flickr

Alkmaar synagoge women's gallery and sunlight projection of stained glass window at the back by Mike Bing, on Flickr

Alkmaar synagoge interior and entrance doors by Mike Bing, on Flickr

Interior by Mike Bing, on Flickr

Stained glass window by Mike Bing, on Flickr
3
Fotografie / Yaakov Agam’s 'Fire and Water' skulptuur
« Laatste bericht door Administrator Gepost op augustus 27, 2018, 05:56:15 pm »
Eens een beroemd aandachtspunt in het midden van Kikar Dizengoff (Dizengoff Plein) in Tel Aviv is dit moderne kunstwerk tijdelijk gedemonteerd en opgeslagen in afwachting van de herinrichting van het plein. Gelukkig was ik er in 2016 nog net op tijd bij om dit kleur- en vormspel bij nacht vast te leggen.

Tel Aviv, Dizengoff Circle by Mike Bing, on Flickr

Tel Aviv, Dizengoff Circle by Mike Bing, on Flickr
4
Website en forum discussie / Registratie procedure
« Laatste bericht door Administrator Gepost op augustus 26, 2018, 08:09:22 pm »
Hier vindt u een stap-voor-stap uitleg over de registratieprocedure voor dit forum: https://chanah.nl/2018/08/26/handleiding-registreren-forum/
5
Boekbespreking / Oorlogszoon - Wat vinden jullie van het boek 'Oorlogszoon'?
« Laatste bericht door Marjolein Voorberg Gepost op augustus 26, 2018, 05:33:13 pm »
Ik heb net het boek 'Oorlogszoon' van Ivo Weyel gelezen en ik ben benieuwd wat anderen ervan vinden. Weyel beschrijft erin hoe hij na de dood van zijn ouders het oorlogsdagboek van zijn vader – joodse onderduiker – vindt, en wat dit bij hemzelf bewerkstelligt.

We krijgen niet het hele dagboek van vader te lezen, dat twee jaar beslaat en zo'n duizend bladzijden dik is. Ivo neemt alleen fragmenten over, en voegt daar zijn eigen bespiegelingen bij. Hij schrijft dat hij een heel gelukkige jeugd heeft gehad, maar het lijkt alsof hij daar gaandeweg vraagtekens bij plaatst. Hij ligt met zichzelf overhoop en wekt de indruk dat eigenlijk zijn hele leven al te doen. Zo meldt hij ergens dat hij zelf niet weet hoeveel psychiaters hij al heeft 'versleten'.

Door het verhaal van vader, de jeugdherinneringen van Ivo én zijn worsteling met zijn huidig bestaan heen loopt ook nog het verhaal van moeder, een telg uit de familie Kahn die met compagnon Berg het roemruchte modepaleis Hirsch & Cie in half Europa groot maakte. Dat is een heel interessant verhaal, waar ik graag meer over had willen lezen. Maar helaas wordt het maar fragmentarisch verteld, en het bevat veel onjuistheden, zo maak ik op uit een bespreking door Jaap Cohen in NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/16/maniakaal-met-de-oorlog-van-je-ouders-bezig-zijn-a1595865).

Het boek van Ivo Weyel lijkt mij vooral een tweede-generatieverhaal. En wie ben ik dat ik daar een oordeel over heb – maar iets meer zelfcensuur, had dat het boek niet veel sterker gemaakt?

Voor het verschijnen van zijn boek, voorjaar 2018, is Ivo Weyel te gast geweest in tv-programma Buitenhof. Een mooi interview, vind ik, waarin alle thema's uit het boek aan de orde komen. Wat mij betreft zelfs op een betere manier dan ìn het boek. Het interview is nog te zien op Youtube:
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=brSsepizZp8

Graag reacties!
Marjolein Voorberg


Oorlogszoon
De onderduikjaren van mijn vader en het leven daarna
Ivo Weyel
Uitgeverij Augustus, Atlas Contact, maart 2018
6
Vragen over het lidmaatschap / Re: Hoe wordt ik lid?
« Laatste bericht door Administrator Gepost op augustus 26, 2018, 04:10:51 pm »
Door de t weg te laten.
Dank voor de oplettendheid, Thijs!
7
Vragen over het lidmaatschap / Re: Hoe wordt ik lid?
« Laatste bericht door Thijs ten Raa Gepost op augustus 24, 2018, 11:40:51 am »
Door de t weg te laten.
8
JWW - Joodse wetenswaardigheden / Re: 8 bekende Joden, die zich tot het Christendom bekeerden
« Laatste bericht door Administrator Gepost op augustus 05, 2018, 12:09:18 am »
Wat vindt de lezer hier van?
Deze lezer wil weten of we ook een lijstje van 8 christenen die zich tot het jodendom bekeerden kunnen vinden zoals bijvoorbeeld Marilyn Monroe en Liz Taylor. ;)
9
JWW - Joodse wetenswaardigheden / 8 bekende Joden, die zich tot het Christendom bekeerden
« Laatste bericht door Andy Deutsch Gepost op augustus 04, 2018, 05:05:47 pm »
Karl Marx
Boris Pasternak (Doctor Zhivago)
James Schlesinger (onder presidenten Ford & Carter)
Boby Fischer
Bob Dylan
Heinrich Heine
Robert Gugenheim
Abraham Mendelssohn

Wat vindt de lezer hier van?


10
JWW - Joodse wetenswaardigheden / Charlie Chaplin
« Laatste bericht door Andy Deutsch Gepost op augustus 04, 2018, 04:57:41 pm »
bleef voet bij stuk houden, bleef zijn joods zijn ontkennen!!
En toch Israel Zangwill een bekende schrijver en Talmoedist en ooit Cheder leraar had in Londens East Side Chaplin ooit als leering gehad.
Wat zou dit kunnen betekenen?????????
Pagina's: [1] 2